Loneliness

Hvorfor føler man ensomhed?

11. okt 2021
Author Hanna Solman

Written by:

Hanna Solman

Psychology, Clinical Psychology & Mental Health BSc (Hons) Royal Holloway University, College of London.

Ensomhed er noget, som mange mennesker vil opleve på et tidspunkt i deres liv. I denne forstand er det en meget normal menneskelig oplevelse. Ifølge nylig forskning bliver den imidlertid mere og mere udbredt blandt unge. En undersøgelse i 2019 med voksne mellem 18 og 27 år viste, at 25% af deltagerne rapporterede at have ingen nære venner, mens 22% af dem rapporterede at have slet ingen venner. Ensomhed er en kendt risikofaktor for mange psykiske og fysiske helbredsproblemer. Det er derfor vigtigt, at lære, hvad ensomhed er, og hvordan man håndterer det.

Hvad er ensomhed?

Ensomhed er anderledes end bare at være alene. Det er en kompliceret følelse, som vi alle oplever, men i varierende omfang. Derfor kan det være svært at definere, men generelt kan man definere det som: en følelse, man får, når ens behov for sociale interaktioner og relationer ikke er opfyldt. Sociale behov er forskellig fra person til person. Nogle mennesker kan lide at være alene i lange perioder, mens andre synes, at det er en meget ensom oplevelse. Det er også derfor, at nogle mennesker kan føle sig ensomme i et forhold eller når de er omgivet af mennesker, især hvis de føler, at de ikke bliver forstået eller passet ordentligt på.

Hvad forårsager ensomhed?

Der er en lang række årsager, der kan få en til at føle sig ensom, og nogle gange er det svært at vide, hvorfor du selv føler det. I nogle tilfælde kan bestemte livshændelser få dig til at føle dig ensom. De kan bl.a. være:

  • dødsfald
  • at begynde på et nyt job eller universitet
  • et hårdt brud eller skilsmisse
  • at gå på pension
  • fysisk og social isolation
  • at flytte hjemmefra, eller at flytte til et andet sted

Forskning tyder også på, at nogle mennesker er mere sårbare over for at føle sig ensomme end andre. Du kan være mere sårbar over for ensomhed, hvis du:

  • Oplever diskrimination eller stigmatisering pga. din seksuelle orientering, kønsidentitet, race, fysik eller psyke.
  • Har ingen familie eller nære venner
  • Er fremmedgjort fra din familie
  • Er eneforælder eller ene primær omsorgsperson
  • Tilhører en minoritetsgruppe i et område, der ikke inkludere andre med lignende baggrund
  • Har oplevet nogen form for fysisk, følelsesmæssigt eller seksuelt misbrug og har svært ved at stole på andre.

Mange mennesker føler sig imidlertid også ensomme uanset om de har oplevet denne slags oplevelser/sårbarheder eller ej.

Nogle gange synes ensomhed at stamme indefra, snarere end fra en ekstern kilde. Derfor er det vigtigt at lægge mærke til, hvorfor du har det sådan, for at komme videre. Øget ensomhed kan skyldes en mere indadvendt personlighedstype, lavt selvværd eller det kan endda være et symptom på en psykisk lidelse (fx depression).

Er ensomhed et psykisk problem?

Nej, ensomhed er en negativ, men normal menneskelig oplevelse. Det er ikke i sig selv et psykisk problem. Forskning tyder imidlertid på, at vores sociale relationer spiller en grundlæggende rolle i vores mental helbred. Følelsen af ensomhed forbindes med både udvikling og symptomatologi af mange psykiske problemer inkl. stress, depression, angst og skizofreni. Derfor er ensomhed noget, der kan forårsage psykisk sygdom, såvel som noget du oplever pga. sygdommen. Denne sammenhæng mellem ensomhed og dårlig mental sundhed er grunden til, at det er vigtigt at lære at håndtere følelser af ensomhed, når de opstår.

Håndtering af ensomhed

Der er flere ting du kan gøre for bedre at håndtere følelsen af ensomhed:

Lær at genkende og forstå ensomhed – Hvis du føler dig ensom, bør du prøve at forstå, hvorfor du kunne have det sådan, og hvilken effekt det kan have på din tilværelse. Dette hjælper dig med at finde ud af, hvordan du kommer videre og håndterer følelsen.

Don’t Rush It – Hvis du har følt dig ensom i lang tid, kan ideen om at kontakte nogen eller møde nogen nye mennesker være meget skræmmende. Man behøver ikke tage store skridt med det samme. Prøv at snakke med din lokale barista eller måske er det et godt første (og mindre skræmmende) skridt at deltage i en online aktivitet med andre.

Mød nye mennesker – prøv en ny sport eller et kursus, der interesserer dig. Det kan også være online grupper, hvis det er for meget for dig at deltage i noget fysisk. Hvis det er noget, der interesserer dig, er frivilligt arbejde en god måde at møde nye mennesker på. Det kan også være meget givende, hvilket også kan øge dit humør drastisk.

Vær optimistisk – når du føler dig ensom, kan du ofte overtænke og forvente det værste i sociale interaktioner. Prøv i stedet for at bevare en positiv holdning og at fokusere på det gode, når du omgås med andre.

Kvalitet fremfor kvantitet – Du kan føle dig ensom, når du er omgivet med de forkerte mennesker. Prøv at søge relationer til mennesker, der har lignende interesser og værdier som dig.

Forbedre dit nuværende forhold – At møde nye mennesker kan være dejligt, men nogle gange kan det være bedre at styrke et forhold, du allerede har. Ring til en ven eller en pårørende, du ikke har talt med i et stykke tid.

Tal om dine følelser med en du stoler på – At række ud og tale om, hvordan du virkelig har det, kan være enormt gavnligt, når du føler dig ensom. Nogle mennesker foretrækker at tale med en nær ven eller et familiemedlem, mens andre foretrækker at tale med en psykolog eller læge om deres følelser. Online terapi kan også være ideelt for dem, der har ikke lyst til at mødes personligt.

Læs mere om ensomhed:

Kilder

  1. About loneliness. Mind. (n.d.). Retrieved September 21, 2021, from https://www.mind.org.uk/information-support/tips-for-everyday-living/loneliness/about-loneliness/
  2. Ballard, J. (2019, July 30). Millennials are the loneliest generation. YouGov. Retrieved September 21, 2021, from https://today.yougov.com/topics/lifestyle/articles-reports/2019/07/30/loneliness-friendship-new-friends-poll-survey
  3. Cacioppo, J. T., & Cacioppo, S. (2018). The growing problem of loneliness. The Lancet, 391(10119), 426. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(18)30142-9
  4. Loneliness and isolation – understanding the difference and why it matters. Age UK. (n.d.). Retrieved September 21, 2021, from https://www.ageuk.org.uk/our-impact/policy-research/loneliness-research-and-resources/loneliness-isolation-understanding-the-difference-why-it-matters/
  5. Masi, C. M., Chen, H.-Y., Hawkley, L. C., & Cacioppo, J. T. (2010). A meta-analysis of interventions to reduce loneliness. Personality and Social Psychology Review, 15(3), 219–266. https://doi.org/10.1177/1088868310377394
  6. Motta, V. (2021). Key concept: Loneliness. Philosophy, Psychiatry, & Psychology, 28(1), 71–81. https://doi.org/10.1353/ppp.2021.0012
Want to know more?

Har du en ven eller et familiemedlem, der kæmper med mentale sundhedsudfordringer, kan det være svært at vide, hvordan man bedst hjælper vedkommende af frygt for at gøre det forkerte eller gøre ondt værre. Her i artiklen finder du gode generelle råd til, hvordan du bedst hjælper og støtter.

 

Har du en ven eller et familiemedlem, der er ramt af stress, kan det være svært at vide hvordan man bedst hjælper af frygt for at gøre det forkerte eller gøre ondt værre. Her i artiklen finder du gode råd til hvordan du bedst støtter din stressramte ven eller familiemedlem.

 

Har du en ven eller et familiemedlem, der lider af angst, kan det være svært at vide hvordan man bedst hjælper og støtter af frygt for at gøre det forkerte eller gøre ondt værre. Her i artiklen finder du gode råd til hvordan du bedst støtter den angstramte.

 

Har du en ven eller et familiemedlem, der kæmper med en depression, kan det være svært at vide, hvordan man bedst hjælper og støtter vedkommende af frygt for at gøre det forkerte eller for at gøre ondt værre. Her i artiklen finder du gode råd til, hvordan du bedst støtter din ven og samtidig undgår at blive opslugt af følelser af afmagt, bekymring og tungsind.