Addiction & Gambling

Når Betting Bider: Gambling og Afhængighed

23. jun 2021
Author Hanna Solman

Written by:

Hanna Solman

Psychology, Clinical Psychology & Mental Health BSc (Hons) Royal Holloway University, College of London.

Fra spilleautomater til skrabelod og væddeløbsheste til rouletter – mulighederne for at ”bette” er uendelige. Spil kan være sjove at bruge sin tid på, dee er spændende, og du kan endda tjene penge, mens du spiller. Men for omkring 125.000 mennesker i Danmark er spil et reelt problem. Så hvis du føler, at det måske overtager dit liv, skal du vide, at du ikke er alene, og at bedring er muligt.

Hvad er spilafhængighed?

Når man bliver bedt om at forestille sig noget, der er vanedannende, tænker de fleste normalt på stoffer eller alkohol. De har selvfølgelig ret, da begge disse ting kan være meget kemisk vanedannende. Men folk bliver ikke kun afhængige af stoffer. Adfærd kan også udvikle sig til en afhængighed.

Spil er en af ​​disse adfærd. Forskning har vist, at spil kan stimulere de samme belønningssystemer i hjernen som stoffer. Derfor er det måske ikke overraskende, at nogle mennesker udvikler en afhængighed for at lave væddemål. En spilafhængighed (også kendt som tvangsspil, ludomani eller spilforstyrrelse) er en impulskontrolforstyrrelse. Dette betyder, at du har lyst til at spille, uanset odds eller mulige konsekvenser af at tabe. Du vil gamble, når du ikke har nogle penge, og du kan endda finde på at optage gæld eller stjæle for at opretholde denne adfærd. På grund af dette kan en spilafhængighed være ødelæggende, ikke kun for den person, der er afhængig, men også for menneskerne omkring dem.

Selvfølgelig kan folk have et problem med spil uden helt at have mistet kontrollen. Dette er kendt som problemspil, hvilket er når et individ gambler på trods af den skade, det gør på deres liv. Hvis du finder ud af, at du bruger mere tid og penge, end du har råd til, eller jager for mange tab, har du muligvis et spilproblem.

Symptomer og tegn

Det kan være virkelig svært at se om du, eller nogen du elsker, kæmper med en afhængighed, især når den er adfærdsmæssig. Men der er tegn på spilafhængighed, som du kan holde øje med:

  • Gambling for at undslippe problemer eller følelser af hjælpeløshed, skyld, angst eller depression
  • Konstante tanker omkring hasardspil, eller hvordan man får flere penge at spille for
  • Toleranceopbygning – brug for at gamble flere penge for at føle den samme mængde spænding
  • Følelse af rastløshed eller irritation, når du prøver at lade være med at gamble
  • At være ude af stand til at stoppe eller bare at gamble mindre
  • Jage tabene – forsøg på at vinde tabte penge tilbage ved at gamble mere
  • At lyve for dem der holder af dig om omfanget af spiladfærd
  • At skade vigtige forhold, arbejde eller skoleliv på grund af gambling
  • At bede andre om at redde dig ud af økonomiske problemer, fordi du har spillet dine penge væk
  • At begå svindel eller stjæle for at kunne gamble

Hvis nogen af ​​disse ting gælder for dig eller nogen du elsker, kan du have gavn af at tale med en professionel for evaluering og vejledning. Det kan være meget svært at indrømme, at der er et problem. Især på grund af stigmatisering og skam omkring afhængighedsproblemer. Men det er vigtigt at huske, at bedring er mulig, og at anerkendelsen af problemet er det første skridt.

Bedring er muligt, men hvordan?

Tag kloge valg:

  • Penge – Luk online-væddemålskonti, smid dine kreditkort ud, og prøv ikke at have mange kontanter på lommen. Gambling kan ikke ske uden penge! Så hvis du kan, bør du lade en person du stoler på, have ansvaret for dine konti og få banken til at foretage automatiske betalinger for dig.
  • Tid – Prøv at holde din kalender optaget, så du ikke har tid til at spille. Arranger at se din familie og venner. Tilmeld dig en sportsklub, et kursus eller lav noget frivilligt arbejde. Hvis du spiller på din telefon, så prøv at læse en bog eller se tv i stedet.
  • Miljø – Spil kræver noget at satse på. Prøv at undgå kontakt med disse ting. Fortæl dine lokale spilvirksomheder, at du har et problem, og bed dem om at begrænse din adgang. Slet betting apps, og bloker websteder fra din telefon eller computer.

Når du har trang til at gamble:

  • Undgå at være alene – kontakt en ven eller et familiemedlem, eller ring til en hotline eller supportgruppe.
  • Vent – Giv dig selv 5 minutter, 15 minutter eller 1 time. At vente kan gøre din trang til at spille bestået eller svag nok til at overvinde.
  • Distraher dig selv – Gør noget andet: gå i fitnesscenteret, se en film eller prøv at øve afslapningsteknikker såsom mindfulness.
  • Visualiser – forestil dig, hvad der vil ske, hvis du spiller. Tænk på, hvor skuffet du og din familie bliver, hvis du mister alle dine penge igen.

Find hjælp – Behandlingsmuligheder

Som enhver afhængighed kan gambling være virkelig svært at stoppe. Men der er mange mennesker og programmer, der kan hjælpe dig med at få det bedre. Det er vigtigt at finde den rigtige til dig.

Behandling af underliggende udfordringer. Stofmisbrug, depression, angst, OCD og ADHD er alle psykiske tilstande forbundet med tvangsspil. Problemspil er også undertiden et symptom på bipolar lidelse. Det er derfor vigtigt, at du taler med en professionel, der kan vurdere, om nogen af ​​disse diagnoser gælder for dig. Når dette er afklaret, kan du modtage den passende terapi, medicin eller livsstilsvejledning til dig.

Kognitiv adfærdsterapi. CBT er en af ​​de mest populære terapier til spilafhængighed. Det fokuserer på at ændre usund spiladfærd og tanker, som rationaliseringer og falsk tro. Det kan hjælpe dig med at bekæmpe opfordringer og løse de problemer, der er forårsaget af hasardspil.

Familieterapi, ægteskab, karriere og kreditrådgivning. Disse terapier kan hjælpe dig med at arbejde igennem og reparere de specifikke relationelle og økonomiske problemer forårsaget af tvangsspil.

Gruppeterapi. Gamblere anonyme bruger 12-trins selvhjælpsmodellen til at give enkeltpersoner peer support og vejledning til bedring. De har også en søsterorganisation kaldet Gam-Anon, der tilbyder support til den gamblers familiemedlemmer.

Adfærdsterapi. Denne type terapi bruger konditioneringsteknikker til at omforme spiladfærd ved at ændre lærte svar og reducere belønningen fra spil.

Psykodynamisk terapi. Denne type terapi sigter mod at reducere spilengagement ved at fokusere på betydningen bag spiladfærd og løse de problemer, der kan have forårsaget det. Det fokuserer også på at mindske skyld og skam, der følger med konsekvenserne af problemspil.

Behandlings- og rehabiliteringsprogrammer til indlæggelse eller beboelse. Disse er intensive behandlingsformer, der er designet til at hjælpe med alvorlig spilafhængighed for dem, der ikke kan stoppe uden pleje døgnet rundt.

Rådgivning og hjælp

Der er flere måder at få hjælp på, uanset hvor du er.

For det første kan du gå ind på din kommunes hjemmeside for at se hvilke konkrete tilbud de har for angstlidelser. 

Hvis du leder efter en psykolog bør du gå ind på healper.dk, tage deres spørgeskema, og finde en psykolog der passer til dig. Det tager fem minutter, det er gratis og det er fuldstændigt anonymt.

Angstlidelser kan få individer til at være selvmordstruede. Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kunne finde på at begå selvmord, skal du ringe til Livslinien70 201 201 alle dage på året fra kl. 11-05.

Er du akut selvmordstruet, skal du kontakte 112.

Læs mere om spilafhængighed:

Want to know more?

Har du en ven eller et familiemedlem, der kæmper med mentale sundhedsudfordringer, kan det være svært at vide, hvordan man bedst hjælper vedkommende af frygt for at gøre det forkerte eller gøre ondt værre. Her i artiklen finder du gode generelle råd til, hvordan du bedst hjælper og støtter.

 

Har du en ven eller et familiemedlem, der er ramt af stress, kan det være svært at vide hvordan man bedst hjælper af frygt for at gøre det forkerte eller gøre ondt værre. Her i artiklen finder du gode råd til hvordan du bedst støtter din stressramte ven eller familiemedlem.

 

Har du en ven eller et familiemedlem, der lider af angst, kan det være svært at vide hvordan man bedst hjælper og støtter af frygt for at gøre det forkerte eller gøre ondt værre. Her i artiklen finder du gode råd til hvordan du bedst støtter den angstramte.

 

Har du en ven eller et familiemedlem, der kæmper med en depression, kan det være svært at vide, hvordan man bedst hjælper og støtter vedkommende af frygt for at gøre det forkerte eller for at gøre ondt værre. Her i artiklen finder du gode råd til, hvordan du bedst støtter din ven og samtidig undgår at blive opslugt af følelser af afmagt, bekymring og tungsind.