Afhængighed
Forklarer generelt om afhængighed, symptomer, årsager samt specifikke afhængigheder såsom spilafhængighed og stofmisbrug.Spilafhængighed
Fra spilleautomater til skrabelod og væddeløbsheste til rouletter – mulighederne for at ”bette” er uendelige. Spil kan være sjove at bruge sin tid på, de er spændende, og du kan endda tjene penge, mens du spiller. Men for omkring 500.000 danskere er spil et reelt problem, kaldet spilafhængighed eller ludomani. Hvis du føler, at det måske overtager dit liv, skal du vide, at du ikke er alene, og at bedring er muligt. Her på siden kan du læse mere om:
- Hvad er spilafhængighed?
- Symptomer og tegn på spilafhængighed
- Hvordan behandler man ludomani?
- Behandlingsmuligheder
- Rådgivning og hjælp
Hvad er spilafhængighed?
Når man bliver bedt om at forestille sig noget vanedannende, tænker de fleste normalt på stoffer eller alkohol. Det er forståeligt, da begge dele kan være meget kemisk afhængighedsskabende. Men afhængighed er ikke kun knyttet til stoffer. Adfærd kan også udvikle sig til en afhængighed, og spil er en af disse typer adfærd. Forskning har vist, at spil kan aktivere de samme belønningssystemer i hjernen som stoffer, hvilket gør det mindre overraskende, at nogle mennesker udvikler en afhængighed af at spille.
En spilafhængighed, også kendt som tvangsspil, ludomani eller spilforstyrrelse, er en impulskontrolforstyrrelse. Det betyder, at du føler en stærk trang til at spille, uanset oddsene eller de potentielle konsekvenser af at tabe. Du vil måske fortsætte med at spille, selv når du ikke har penge, og du kan endda optage gæld eller stjæle for at opretholde din spilleadfærd. Derfor kan spilafhængighed være ødelæggende, ikke kun for den person, der er ramt, men også for de mennesker, der er tæt på dem.
Det er dog vigtigt at bemærke, at folk kan have et problem med spil uden at have mistet kontrollen fuldstændigt. Dette kaldes problemspil, hvor en person spiller, selvom det skader deres liv. Hvis du opdager, at du bruger mere tid og penge på spil, end du har råd til, eller hvis du jagter dine tab, kan du have et spilproblem.
Symptomer og tegn på spilafhængighed
Det kan være virkelig svært at se om du, eller nogen du elsker, kæmper med en afhængighed, især når den er adfærdsmæssig. Men der er tegn på spilafhængighed, som du kan holde øje med:
- Gambling for at undslippe problemer eller følelser af hjælpeløshed, skyld, angst eller depression
- Konstante tanker omkring hasardspil, eller hvordan man får flere penge at spille for
- Toleranceopbygning, dvs. at have brug for at gamble flere penge for at føle den samme mængde spænding
- Følelse af rastløshed eller irritation, når du prøver at lade være med at gamble
- At være ude af stand til at stoppe eller bare at gamble mindre
- Jage tabene, dvs. at forsøge at vinde tabte penge tilbage ved at gamble mere
- At lyve for dem der holder af dig om omfanget af spiladfærd
- At skade vigtige forhold, arbejde eller skoleliv på grund af gambling og opleve ensomhed
- At bede andre om at redde dig ud af økonomiske problemer, fordi du har spillet dine penge væk
- At begå svindel eller stjæle for at kunne gamble
Hvis nogen af disse ting gælder for dig eller nogen du har nær, kan du have gavn af at tale med en professionel for evaluering og vejledning. Det kan være meget svært at indrømme, at der er et problem. Især på grund af stigmatisering og skam omkring afhængighedsproblemer. Men det er vigtigt at huske, at bedring er mulig, og at anerkendelsen af problemet er det første skridt.
Hvordan behandler man ludomani?
At behandle ludomani og overvinde spilafhængighed er en udfordrende proces, der kræver tid og vedvarende indsats. For at holde sig fra at spille for meget og for penge er der flere grundlæggende trin, man bør følge:
- Penge – Luk dine online væddemålskonti, skaf dig af med dine kreditkort, og undgå at have mange kontanter på dig. Gambling er umuligt uden penge, så hvis det er muligt, bør du lade en betroet person administrere dine konti og få banken til at automatisere dine betalinger.
- Tid – Sørg for at holde din kalender fyldt, så du ikke har tid til at spille. Aftal at mødes med familie og venner, meld dig ind i en sportsklub, tag et kursus, eller engager dig i frivilligt arbejde. Hvis du har tendens til at spille på din telefon, så prøv i stedet at læse en bog eller se tv.
- Miljø – Spil kræver noget at satse på, så undgå kontakt med disse ting. Informér dine lokale spiludbydere om, at du har et problem, og bed dem om at begrænse din adgang. Slet betting-apps og bloker adgang til spillesider fra din telefon eller computer.
- Undgå at være alene, når du føler trang til at spille – Kontakt en ven eller et familiemedlem, eller ring til en hotline eller supportgruppe.
- Vent – Giv dig selv tid, for eksempel 5 minutter, 15 minutter eller 1 time. At udsætte din beslutning kan gøre din spilletrang mindre intens eller overkommelig.
- Distraher dig selv – Foretag dig noget andet: gå i fitnesscenteret, se en film, eller øv afslapningsteknikker som mindfulness.
- Visualisér – Forestil dig konsekvenserne, hvis du spiller. Tænk på, hvor skuffet du og din familie vil være, hvis du mister alle dine penge igen.
Behandlingsmuligheder
Som enhver afhængighed kan gambling være virkelig svært at stoppe. Men der er mange mennesker og programmer, der kan hjælpe dig med at få det bedre. Det er vigtigt at finde den rigtige til dig.
Behandling af underliggende udfordringer. Stofmisbrug, depression, angst, OCD og ADHD er alle psykiske tilstande forbundet med tvangsspil. Problemspil er også undertiden et symptom på bipolar lidelse. Det er derfor vigtigt, at du taler med en professionel, der kan vurdere, om nogen af disse diagnoser gælder for dig. Når dette er afklaret, kan du modtage den passende terapi, medicin eller livsstilsvejledning til dig. Behandlinger kan inkludere:
- Kognitiv adfærdsterapi. CBT er en af de mest populære terapier til spilafhængighed. Det fokuserer på at ændre usund spiladfærd og tanker, som rationaliseringer og falsk tro. Det kan hjælpe dig med at bekæmpe opfordringer og løse de problemer, der er forårsaget af hasardspil.
- Familieterapi, ægteskab, karriere og kreditrådgivning. Disse tilbud kan hjælpe dig med at arbejde igennem og reparere de specifikke relationelle og økonomiske problemer forårsaget af spilafhængighed.
- Adfærdsterapi. Denne type terapi bruger konditioneringsteknikker til at omforme spiladfærd ved at ændre lærte svar og reducere belønningen fra spil.
- Psykodynamisk terapi. Denne type terapi sigter mod at reducere spilengagement ved at fokusere på betydningen bag spiladfærd og løse de problemer, der kan have forårsaget det. Det fokuserer også på at mindske skyld og skam, der følger med konsekvenserne af problemspil.
- Behandlings- og rehabiliteringsprogrammer til indlæggelse eller beboelse. Disse er intensive behandlingsformer, der er designet til at hjælpe med alvorlig spilafhængighed for dem, der ikke kan stoppe uden pleje døgnet rundt.
Rådgivning og hjælp
Der er flere måder at få hjælp på, uanset hvor du er. For det første kan du gå ind på din kommunes hjemmeside for at se hvilke konkrete tilbud de har for ludomani. Du kan også ind på Center for Ludomanis hjemmeside for at finde flere gode råd og vejledning.
Hvis du leder efter en psykolog bør du gå ind på healper.dk, tage spørgeskemaet, og finde en psykolog der passer til dig. Det tager fem minutter, det er gratis og det er fuldstændigt anonymt.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kunne finde på at begå selvmord, skal du ringe til Livslinien – 70 201 201 alle dage på året fra kl. 11-05.
Er du akut selvmordstruet, skal du kontakte 112.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
Udvalgte kilder: