Angst
Forklarer angst og panikanfald, inklusive mulige årsager og hvordan du kan få adgang til behandling og støtte. Indeholder tips til at hjælpe dig selv og vejledning til venner og familie.Hvad er angst?
Angst er den emotionelle tilstand, vi oplever, når vi føler os bekymrede, spændte eller bange, især i forventning om kommende begivenheder eller mulige trusler. Det er en medfødt reaktion, der sikrer vores overlevelse ved at mobilisere os til hurtige og instinktive handlinger, såsom at flygte eller forsvare os selv, når vi føler os truet.
For de fleste mennesker er angst en normal del af livet og kan opstå i perioder med stress eller forandringer, der kan have en betydelig indvirkning på deres tilværelse. Angsten kan variere i intensitet, lige fra mild nervøsitet til alvorlige panikanfald, der giver en følelse af, at man skal til at dø. Denne overvældende følelse af angst kan være så invaliderende, at den forhindrer en i at leve et normalt liv.
Angst er en naturlig følelse, der på linje med vrede, glæde og jalousi udgør en del af alle de menneskelige følelser man kan have. Men for nogle mennesker kan denne følelse udvikle sig til en udfordring, der påvirker deres livskvalitet markant.
Angsten kan også manifestere sig i situationer, hvor den ikke er berettiget, hvilket resulterer i en disproportional reaktion i forhold til den faktiske fare. Genereliseret angst kan være til stede konstant med svingninger i intensiteten, og panikanfald kan opstå pludseligt og uventet.
Fysiologisk reagerer vores kroppe på angst ved at frigive hormoner som adrenalin og kortisol, der øger vores opmærksomhed og øger vores hjerteslag for at mobilisere energi til at handle. Efter at følelsen af at være truet er forbi, frigiver vores kroppe andre hormoner for at hjælpe os med at slappe af, hvilket kan forårsage rystelser. Dette kaldes også "fight, flight, or freeze", hvilket er en automatisk reaktion, som vi ikke har kontrol over.
Endelig kan angst og overtænkning også være et symptom på andre psykiske eller fysiske lidelser og kan forhindre en i at udføre daglige aktiviteter. Hvis angst begynder at begrænse ens evne til at leve et normalt liv, er det vigtigt at søge professionel hjælp hos en psykolog.
I lang tid var min angst noget der påvirkede mig så meget, at jeg næsten ikke kunne være i større forsamlinger
Hvornår er angst en psykisk lidelse?
Når angst begynder at hæmme din evne til at leve livet fuldt ud, som du ønsker det, kan det udvikle sig til et mentalt sundhedsproblem. Dette kan være tilfældet, hvis:
- Dine følelser af angst er intense eller langvarige
- Din frygt eller bekymringer er overdrevne i forhold til den aktuelle situation
- Du undgår situationer, der udløser angst
- Dine bekymringer føles overvældende eller er svære at kontrollere
- Du oplever regelmæssige symptomer på angst, herunder panikanfald
- Det bliver svært for dig at udføre dine daglige aktiviteter eller gøre ting, du normalt nyder
Hvis dine symptomer opfylder visse medicinske kriterier, kan du få en specifik diagnose for en angstlidelse hos din læge. Men det er også muligt at opleve angst uden en specifik diagnose.
Hvor mange har angst?
Ifølge vurderinger er angst den mest almindelige psykiske lidelse, og mellem 350.000 og 400.000 voksne danskere oplever symptomer, der svarer til kriterierne for angst.
Angst er en af de mest udbredte psykiske lidelser i Danmark, og selvom der ikke findes præcise tal, tyder alle undersøgelser på, at det er en udbredt tilstand.
Sundhedsstyrelsen rapporterer, at angst er den næsthyppigste årsag til, at danskerne søger hjælp på de psykiatriske skadestuer, og den tredje mest almindelige diagnose, der stilles af læger. Der er også en tendens til, at flere kvinder end mænd får en angstdiagnose. Til reference er andre psykiske udfordringer, som opleves af mange individer i samfundet, depression, stress og ensomhed.
Ifølge psykiatrien i Region Hovedstaden kan man generelt sige at:
- 2-5% af den voksne danske befolkning lider af en angstlidelse, der kræver behandling. Langt flere oplever symptomer på angst, men har ikke behov for behandling.
- Der er dobbelt så mange kvinder som mænd, der udvikler angstlidelser.
- Angst som psykisk lidelse udvikler sig typisk i alderen fra 20 til 30 år, og det er sjældent, at den opstår efter 30-års alderen. Det kan også udvikle sig før 20-års alderen.
Før jeg gik til terapi, havde jeg altid troet at jeg var den eneste som følte angst. Men efter at have snakket med andre om det, fandt jeg ud af, at der er utroligt mange, der har udfordringer med at føle angst.
Hvis du er i tvivl om, om du selv kunne lide af angst, har du mulighed for at tage en test for angst på vores dedikerede side til dette. Du har også mulighed for at blive testet for andre psykiske udfordringer såsom ved vores test for depression eller test for stress.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
Denne artikel blev udgivet i juni 2024 og benytter sig af følgende kilder:
1. Psykiatrifonden
2. Sundhedsstyrelsen, 2015, Sygdomsbyrden i Danmark