Depression
Udforsk ressourcer om depression. Læs om symptomer, terapi, og få støtte til at håndtere mentale udfordringer. Din guide til forståelse af depression.Hvorfor får man en depression?
Der er mange teorier om, hvad der forårsager depression. Forskning tyder på, at der sandsynligvis ikke er én enkelt årsag.
Årsagerne kan også variere meget mellem forskellige mennesker. For nogle af os kan en kombination af forskellige faktorer forårsage depression. Eller vi kan finde ud af, at vi bliver deprimerede uden en åbenlys årsag eller "trigger".
Denne side dækker nogle mulige årsager til depression:
Barndoms Oplevelser
Livsbegivenheder
Sorg
Tankemønstre
Andre mentale helbreds udfordringer
Fysiske helbredsproblemer
Er depression arveligt?
Medicin
Stoffer og alkohol
Søvn, kost og motion
Barndoms Oplevelser
Forskning viser, at vanskelige oplevelser i barndommen kan gøre dig mere sårbar over for at opleve depression senere i livet. Disse kan omfatte oplevelser som:
- Fysisk, seksuel eller følelsesmæssig misbrug
- Forsømmelse
- Tabet af nogen tæt på dig
- Traumatiske begivenheder
- En ustabil familiesituation
Vanskelige oplevelser i barndommen kan også have stor indvirkning på dit selvværd. Og det kan påvirke, hvordan du lærer at håndtere svære følelser og stressende situationer. Dette kan få dig til at føle dig mindre i stand til at klare vanskelige oplevelser og føre til depression senere i livet.
Livsbegivenheder
Nogle af os kan opleve depression efter at have gennemgået en uønsket, stressende eller traumatisk begivenhed. Der er mange forskellige typer begivenheder, der kan udløse depression. Men nogle eksempler inkluderer:
- At miste sit job eller opleve økonomiske problemer
- Problemer i forholdet eller afslutningen af et forhold
- Sorg
- Store livsændringer, som at skifte job, flytte eller blive gift
- At blive fysisk eller seksuelt overfaldet
- At blive mobbet eller misbrugt, herunder at opleve racisme
Det er ikke kun de negative oplevelser i sig selv, der forårsager depression. Hvordan vi håndterer dem, og den støtte, vi har omkring os, kan også påvirke, hvor sandsynligt det er, at vi oplever depression.
Sorg og depression
Sorg er en naturlig reaktion på at miste nogen eller noget, vi elsker. Dette inkluderer ofte at opleve en betydelig grad af nedtrykthed. Hvor længe dette varer, vil være individuelt for dig. Denne periode med at føle sig nedtrykt kaldes sorg.
Men hvis du føler, at det, du oplever, måske er mere end bare sorg, bør du tale med din læge eller psykolog om det.
Tankemønstre
Dem af os, der oplever visse tankemønstre, kan være mere tilbøjelige til at udvikle depression. For eksempel, hvis vi har en tendens til at bebrejde os selv for negative begivenheder. Eller hvis vi tænker på den samme negative begivenhed igen og igen.
Hvis du oplever negative tankemønstre, er der måder at få hjælp på. For eksempel kan kognitiv adfærdsterapi (CBT) hjælpe dig med at bemærke negative tankemønstre. Og det kan hjælpe dig med at finde måder at håndtere det på.
Andre mentale helbreds udfordringer
Hvis du oplever et andet mentalt helbredsproblem, er det almindeligt også at opleve depression. Dette kan skyldes, at håndtering af symptomerne på et andet mentalt helbredsproblem kan udløse depression. Du er måske mere tilbøjelig til at opleve depression, hvis du også oplever:
- Angst
- Spiseforstyrrelser
- Posttraumatisk stresslidelse (PTSD)
Fysiske helbredsproblemer
Dårlig fysisk sundhed kan øge din risiko for at opleve depression. Mange helbredsproblemer kan være svære at håndtere, og dette kan påvirke dit humør. Disse kan omfatte:
- Kroniske eller langvarige fysiske helbredsproblemer
- Fysiske helbredsproblemer, der forårsager vedvarende smerte eller ubehag
- Livstruende sygdomme
- Fysiske helbredsproblemer, der markant ændrer din livsstil
Der er også nogle fysiske helbredsproblemer, der kan forårsage depression:
- Tilstande, der påvirker hjernen og nervesystemet
- Hormonelle problemer, især i relation til skjoldbruskkirtlen
- Ændringer i hormoner relateret til ens menstruationscyklus eller overgangsalderen
- Søvnproblemer
Hvis du tror, du har nogen af disse helbredsproblemer, skal du sørge for, at din læge er klar over det. Nogle kan diagnosticeres ved at få blodprøver. Hvis du modtager behandling for et fysisk helbredsproblem, kan sundhedsfagligt personale også tilbyde dig mental støtte.
Er depression arveligt?
Forskere har ikke fundet et specifikt gen, der forårsager depression. Men forskning har vist, at hvis du har et tæt familiemedlem med depression, er du mere tilbøjelig til selv at opleve depression.
Dette kan skyldes vores biologi. Men det kan også være, fordi vi normalt lærer adfærd og måder at håndtere situationer på fra mennesker omkring os, mens vi vokser op. Det er sandsynligt, at vores gener og det miljø, vi vokser op i, begge kan påvirke, om vi udvikler depression.
Medicin
Depression kan være en bivirkning af mange lægemidler. Indlægssedlen i pakken med din medicin kan fortælle dig, om depression er en bivirkning. Eller du kan spørge din læge eller apoteket om eventuelle bivirkninger.
Hvis du tror, at medicinen forårsager din depression, kan du tale med din læge om at tage alternativ medicin. Dette gælder især, hvis du forventer, at din behandling varer i lang tid.
Stoffer og alkohol
Alkohol og rekreative stoffer kan begge bidrage til depression. Nogle af os kan bruge dem til at få os til at føle os bedre tilpas eller distrahere os selv. Men de kan gøre det værre på lang sigt.
Se vores sider om de mentale helbredseffekter af rekreative stoffer og alkohol for mere information. At indtage store mængder af stoffer og alkohol kan føre til mange psykiske og fysiske helbredsudfordringer såsom, afhængighed, psykoser og angst.
Søvn, kost og motion
Nogle af os kan have svært ved at sove, være aktive eller spise en sund kost. Og hvis vi finder disse ting svære, kan det påvirke vores humør.
Det er usandsynligt at disse ting kan forårsage depression på egen hånd. Men de kan gøre os mere sårbare over for det.
Se vores sider om mad og mental sundhed, søvnproblemer og fysisk aktivitet for mere information.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
Denne artikel blev udgivet i juni 2024 og du kan se nogle af de kilder vi benytter her.