Depression
Udforsk ressourcer om depression. Læs om symptomer, terapi, og få støtte til at håndtere mentale udfordringer. Din guide til forståelse af depression.Hvad er symptomerne på depression?
Der er mange tegn og symptomer på depression, og alles oplevelse vil variere. Denne side dækker:
Almindelige tegn og symptomer på depression
Angst
Selvskade og selvmordstanker
Psykotiske symptomer
Hvordan kan depression påvirke min dagligdag?
Kan depression være et tegn på andre psykiske lidelser?
Hvordan udvikler en depression sig?
Almindelige tegn og symptomer på depression
Disse er nogle almindelige tegn på depression, som du måske oplever:
- Nedtrykthed og en tendens til at være grådlabil
- Rastløshed og irritabilitet
- Skylfølelse og værdiløshed
- Tom og følelsesløs
- Isoleret og ude af stand til at relatere til andre mennesker
- Finder ingen glæde i livet eller ting, du normalt nyder
- Vred eller frustreret over små ting
- En følelse af uvirkelighed
- Ingen selvtillid eller selvværd
- Håbløshed og fortvivlelse
- En følelse af at være konstant træt og udmattet
Desuden kan du udvise tendenser til følgende:
- At undgå sociale begivenheder og aktiviteter, du normalt nyder
- At være selvskadende eller at have selvmordstanker
- At have svært ved at tale, tænke klart eller træffe beslutninger
- At miste interesse for sex
- At have svært ved at huske eller koncentrere dig om ting
- At indtage mere nikotin, alkohol eller andre stoffer end normalt
- At have svært ved at sove, eller at sove for meget
- At opleve ingen appetit og at tabe sig.
- Eller at spise mere end normalt og tage på i vægt
- At opleve fysiske smerter og ubehag uden en åbenlys fysisk årsag
- At bevæge dig og at reagere meget langsomt, eller at opleve meget uro i kroppen
Angst
Det er meget almindeligt at opleve depression og angst sammen. Nogle symptomer på depression kan også være symptomer på angst, for eksempel:
- Følelse af rastløshed
- Svært ved at koncentrere sig
- Kæmper med at sove
Se vores sider om angst for mere information.
Selvskade og selvmordstanker
Hvis du føler dig nedtrykt, kan du ende ud i situationer, hvor du kan begynde at skade dig selv for at håndtere svære følelser. Selvom dette måske på kort sigt kan føre til færre symptomer, kan selvskade være meget farligt.
Når du føler dig virkeligt deprimeret og håbløs, kan du også komme til et punkt, hvor du kan have tanker om selvmord. Dette kan være tanker om selvmord uden at gøre mere ud af det eller at overveje en plan for, hvordan du kan tage dit eget liv. Disse tanker kan føles svære at kontrollere og kan være meget skræmmende.
Hvis du har tanker om selvmord, er det vigtigt, at du ringer til Livslinien på 70 201 201 for at tale med nogen, døgnet rundt. Hvis det er akut, skal du ringe 112.
Psykotiske symptomer
Hvis du oplever depression, kan du også opleve nogle psykotiske symptomer. Disse kan omfatte vrangforestillinger, såsom paranoia, eller hallucinationer, såsom at høre stemmer.
Hvis du oplever psykotiske symptomer som en del af depression, er de sandsynligvis forbundet med dine depressive tanker og følelser. Dette kan omfatte at opleve vrangforestillinger, der relaterer sig til følelser af skyld. For eksempel kan du blive overbevist om, at du har begået en forbrydelse.
Disse oplevelser kan føles meget virkelige i øjeblikket. Dette kan gøre det svært at forstå, at disse oplevelser også er symptomer på din depression. Og de kan være skræmmende eller opslidende, så det er vigtigt at søge behandling og støtte.
Du kan bekymre dig for, om det at opleve psykotiske symptomer kan betyde, at du får en diagnose, der ikke føles rigtig for dig. Men at diskutere alle dine symptomer med din læge, kan hjælpe dig med at få den rette støtte og behandling.
Se vores sider om psykose for mere information.
Hvordan kan depression påvirke min dagligdag?
Livet med en depression kan være en udfordrende rejse, der påvirker mange aspekter af ens tilværelse. Arbejde, relationer og økonomi kan alle blive berørt af den dybe indvirkning, som depression kan have på ens liv. Denne psykiske lidelse kan føre til ekstra stress og følelsen af isolation og ensomhed, da den depressive person ofte kæmper med at forklare deres tanker og følelser til andre. Dette kan resultere i en følelse af at være alene i kampen mod depressionen, hvilket kan forværre symptomerne yderligere.
Når man lider af depression, kan man opleve en række symptomer, der strækker sig ud over den følelsesmæssige byrde. Tab af interesse, glæde og energi er almindelige træk ved depression, hvilket kan have konsekvenser for både ens personlige og professionelle liv. Den depressive person kan føle sig træt, uinspireret og desillusioneret, hvilket gør det svært at finde motivation til daglige aktiviteter. Følelsen af tristhed, tomhed og håbløshed er konstante ledsagere, der kan gøre det vanskeligt at navigere i hverdagen.
Depression manifesterer sig også gennem fysiske og kognitive symptomer. Søvnforstyrrelser, tab af appetit, hukommelsesproblemer og angst kan alle være en del af ens depression, hvilket yderligere komplicerer livet for den ramte person. Tanker om selvmord er ikke ualmindelige, og mange oplever en konstant kamp for at finde mening og formål i tilværelsen.
Arbejdsevnen kan også blive påvirket af depression, og nogle kan ende med at blive sygemeldte som følge af deres depression. Kvinder rammes statistisk set oftere af depression end mænd, selvom svær depression forekommer lige hyppigt hos begge køn. Den gode nyhed er, at behandling af depression kan føre til en klar forbedring af livskvalitet over tid, selvom det kan være en lang og udfordrende proces. At få støtte og behandling er afgørende for at håndtere depressionen og at få det bedre.
Du kan læse mere om depression og selvhjælp i hverdagen her.
Kan depression være et tegn på andre psykiske lidelser?
Symptomer på depression kan også være en del af andre mentale helbredsproblemer, såsom:
- Bipolar lidelse
- Borderline personlighedsforstyrrelse og andre personlighedsforstyrrelser
- Skizoaffektiv lidelse
Hvis du oplever nedtrykthed eller selvmordstanker, kan det være årsagen til, at din læge først tror at du lider af en depression, og din læge kan derfor tilbyde dig behandling for depression uden at være klar over, at du også oplever andre symptomer. Hvis du tror, at du oplever andre symptomer, bør du tale med din læge om dette for at sikre dig, at du får den rette behandling.
Hvordan udvikler en depression sig?
Depression kan manifestere sig på forskellige måder. Den kan langsomt snige sig ind over flere måneder, eller den kan pludselig og uventet ramme som et lyn fra en klar himmel inden for få dage. Mens mange kommer sig efter en depression, kan den også komme tilbage igen.
Typisk viser depression sig første gang i alderen mellem 15 og 25 år, selvom den også kan begynde tidligere eller senere i livet. Hvis den opstår i 50-års alderen eller senere, oplever man ofte kun én depressionsepisode.
Behandlingen af depression bliver ofte forsinket, da det i begyndelsen kan være svært at genkende symptomerne som tegn på depression, og derfor undlader mange at søge hjælp i tide.
Mange depressioner gentager sig, hvis de ikke behandles. Derfor er det afgørende at søge behandling og forebygge sygdommen.
At søge behandling sent kan have alvorlige konsekvenser, da undersøgelser tyder på, at hver depression man oplever øger risikoen for yderligere depressioner, og jo flere episoder, man har, jo sværere bliver sygdommen at behandle. Forskning indikerer også, at mellem 10-30 procent af personer med depression risikerer at udvikle kronisk depression.
Varigheden af en depression strækker sig typisk mellem 6 og 12 måneder, hvis den ikke behandles. Efter den første depression er der en risiko på cirka 60 procent for en ny depressiv episode, mens denne risiko stiger til omkring 80 procent efter to depressioner.
Forskning peger på, at ubalance i samspillet mellem forskellige dele af hjernen kan forekomme ved depression. Dette kan udløses på forskellige måder, herunder påvirkning af balancen ved stress og psykisk belastning. Tanker og følelser kan ændre hjernens kemi, ligesom det kan påvirke tanker og følelser, hvilket kan føre til udviklingen af en depression ved langvarig belastning for personer, der er biologisk eller psykologisk sårbare.
Hvis du er i tvivl om, om du kunne lide af angst, depression eller stress, har du mulighed for at tage en test for angst på vores dedikerede side til dette. Du har også mulighed for at blive testet ved vores test for depression eller test for stress.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
Denne artikel blev udgivet i juni 2024 og du kan se nogle af de kilder vi benytter her.