Ensomhed
Ensomhed kan påvirke os alle, på ethvert tidspunkt i vores liv. Læs om tegn på ensomhed, årsager til at vi føler os ensomme, og måder at håndtere det på.Hvad er ensomhed?
Ensomhed er en ubehagelig følelse, der opstår, når vi føler, at vores sociale relationer ikke lever op til vores behov. Det kan manifestere sig som en dyb længsel efter socialt samvær, selv når vi er omgivet af andre mennesker. Ensomhed er ikke blot en tilstand af fysisk isolation, men en følelsesmæssig tilstand, der kan påvirke vores trivsel på flere niveauer.
Ensomhed er en kompleks følelse, der berører os alle på forskellige måder. Selvom det er en personlig oplevelse, deler mange af os den erfaring at føle os ensomme på et eller andet tidspunkt i vores liv. Men hvad er det egentlig, og hvordan adskiller den sig fra blot at være alene?
Når vi taler om ensomhed, refererer vi til mere end blot fraværet af fysisk selskab. Følesen opstår, når vores dybere behov for meningsfulde relationer ikke bliver opfyldt. Det handler om mere end blot at være omgivet af andre mennesker; det drejer sig om at føle gensidighed, nærhed og intimitet i vores interaktioner.
Mens nogle mennesker måske kun oplever følelsen på visse tidspunkter eller i specifikke situationer, kan andre opleve kronisk ensomhed, der strækker sig over længere perioder. Denne følelse af isolation kan være meget udfordrende, selv når man er omgivet af venner, familie eller kolleger.
Det er en udbredt misforståelse, at ensomhed kun opstår, når man er alene. Faktisk kan selv de mest sociale og omgængelige mennesker opleve intense følelser af ensomhed, hvis de ikke føler sig forstået eller støttet af dem omkring dem. At være ensom handler ikke nødvendigvis om mængden af sociale forbindelser, men om kvaliteten af dem.
Derfor er det vigtigt at forstå, at det kan påvirke os alle, uanset vores livssituation eller antallet af venner og familie. Det er en følelse, der kræver empati og forståelse fra os alle, og som vi kan arbejde sammen om at overvinde.
Ensomhed vs. at være alene
Mens forskning klart viser, at ensomhed og isolation er dårlige for både mental og fysisk sundhed, er det at være alene ikke det samme som at være ensom. Faktisk har alenetid en række vigtige mentale sundheds fordele, såsom at give individer mulighed for at fokusere og en mulighed for at genoplade ens sociale batteri.
Det er kendetegnet ved følelsen af isolation på trods af et ønske om sociale forbindelser. Det opfattes ofte som en ufrivillig adskillelse, afvisning eller forladelse af andre mennesker.
At være alene kan derimod være en frivillig tilstand. Mennesker, der nyder at tilbringe tid alene, fortsætter med at opretholde positive sociale relationer, som de kan vende tilbage til, når de gerne vil være sociale. De tilbringer stadig tid med andre, men disse interaktioner afbalanceres med perioder, hvor de er alene.
Ifølge forskning defineres ensomhed som den subjektive, ubehagelige følelse, der opstår, når der er en uoverensstemmelse mellem oplevede og faktiske sociale relationer. Med andre ord handler det ofte om at føle, at kvaliteten af ens sociale relationer ikke opfylder ens behov.
Forskere vurderer, om den enkelte føler sig ensom, i modsætning til begrebet social isolation, der er mere objektivt og handler om, hvor ofte og hvor mange man er sammen med.
Ensomhed er en del af den menneskelige tilstand, som vi alle oplever på forskellige tidspunkter i vores liv. Det ses som et alarmberedskab, der aktiveres, når vi føler os truet på det relationelle eller sociale. Ubehaget og smerten ved følelsen skal motivere os til at søge social kontakt og vende tilbage til det sociale fællesskab.
Nogle vil opleve ensomhed, når de for eksempel flytter til en ny by for at studere eller starter på et nyt job. For mange vil dette være en udfordring i en kortere periode, men ofte knækker man koden og kommer ind i et fællesskab.
Det er dog bekymrende, hvis følelsen varer ved over længere tid, da det kan føre til øget risiko for alvorlige sygdomme. Mens der ikke er en præcis definition af, hvor længe følelsen skal vare, vurderes det, at intens ensomhed så over en periode på omkring et halvt til et helt år kan have negative konsekvenser for dit helbred. Det er også vigtigt at vurdere graden af ensomhed for at forstå dens påvirkning på dig.
Er det et mentalt sundhedsproblem?
At føle sig ensom er ikke et mentalt sundhedsproblem. Men at have et mentalt sundhedsproblem kan øge følelsen af at være ensom. For eksempel, hvis du kæmper med dit mentale helbred, kan du være tilbøjelig til:
- At undgå sociale arrangementer og aktiviteter, som du normalt gerne vil være en del af
- At have lavt selvværd
- At have det svært med at prøve nye ting og bekymre dig om at tale og være sammen med andre
- At have svært ved at tale med folk om, hvordan du har det, af frygt for at blive misforstået
- At føle, at du er til besvær og kan være en byrde for andre
- At føle dig overvældet på offentlige steder eller ved arbejds arrangementer og fester
At føle sig ensom kan have en negativ indvirkning på dit mentale helbred, især hvis du har følt dig ensom i lang tid. Nogle undersøgelser tyder på, at følelsen kan øge stress. Det er også forbundet med en øget risiko for visse psykiske lidelser, såsom depression, angst, lavt selvværd og søvnproblemer.
Hvor mange føler ensomhed?
I Danmark er ensomhed en udbredt følelse, der påvirker mange mennesker i forskellige aldre og livssituationer. Ifølge statistikker føler omkring 598.000 voksne sig svært ensomme, og yderligere 20.000 børn i alderen 11-15 år oplever ofte eller meget ofte ensomhed. Disse tal indikerer en betydelig udfordring med det i samfundet, hvilket nogle mener skyldes øget brug af sociale medier.
Udfordringen kan påvirke enhver, uanset baggrund eller livsstil. Dog er der visse situationer, hvor risikoen for at føle sig ensom er større. Dette kan være under livets overgangsperioder, såsom skiftet af skole, job eller bopæl. Desuden kan sygdom, enten personligt eller hos en nærtstående, også øge sårbarheden over for ensomhed.
Det er vigtigt at forstå, at det ikke er en sjælden eller isoleret følelse at være langvarigt ensom. Mange mennesker kan relatere til følelsen af at være alene eller ikke være forbundet med andre på et dybere niveau. Derfor er det vigtigt at adressere og tackle problematikken på samfundsniveau ved at skabe støttende netværk, tilbyde psykisk sundhedshjælp og fremme sociale fællesskaber, der kan hjælpe med at reducere følelsen af isolation og ensomhed.
Hvorfor bliver man ensom?
Ensomhed har mange forskellige årsager, og varierer fra person til person. Vi forstår ikke altid, hvad det er ved en oplevelse, der får os til at føle os ensomme.
Visse livsbegivenheder eller erfaringer kan få dig til at føle dig ensom, såsom:
- At opleve en sorg
- Gennemgå et forholdsbrud
- Pensionering
- Skifte job
- Starte på universitetet
- At opleve mentale sundhedsproblemer, såsom traumer eller vinterdepression.
- Blive forælder
- Flytte til et nyt område eller land uden familie, venner eller fællesskabsnetværk
Du kan føle dig ensom på visse tidspunkter af året. For eksempel omkring helligdage såsom juleaften eller valentinsdag. Hvis du er i tvivl om, om du kunne lide af en specifik psykisk lidelse såsom angst, depression eller stress, har du mulighed for at tage en test for angst på vores dedikerede side til dette. Du har også mulighed for at blive testet ved vores test for depression eller test for stress. Det er vigtigt at tage kontakt til en psykolog hvis du tror du kunne lide af en psykisk udfordring. Du kan tage det første skridt og finde en psykolog her eller læse om gode råd her.
Forskning tyder på, at nogle mennesker er mere sårbare over for ensomhed end andre. For eksempel hvis du:
- Ikke har nogle venner, familie eller møder andre
- Er enlig forælder eller plejer en anden, og har svært ved at opretholde et socialt liv
- Tilhører en minoritetsgruppe og bor et sted, hvor der ikke er mange mennesker med en lignende baggrund som dig
- Bliver udelukket fra sociale aktiviteter på grund af mobilitetsudfordringer
- Ikke har penge nok til sociale aktiviteter
- Oplever diskrimination og stigmatisering på grund af et handicap eller et langvarigt sundhedsproblem. For eksempel mentale sundhedsproblemer.
- Oplever diskrimination og stigmatisering på grund af dit køn eller seksuelle orientering
- Har oplevet seksuel eller fysisk misbrug, hvilket kan betyde, at du har sværere ved at danne tætte forhold til andre mennesker. Dette kan også føre til traumer og PTSD.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
Denne artikel blev udgivet i juni 2024.