Ensomhed
Ensomhed kan påvirke os alle, på ethvert tidspunkt i vores liv. Læs om tegn på ensomhed, årsager til at vi føler os ensomme, og måder at håndtere det på.Hvad kan man selv gøre ved ensomhed?
Her er nogle tips og forslag til at håndtere følelser af ensomhed:
Lær mere om at være komfortabel i dit eget selskab
Prøv at åbne op for mennesker, du kender
Tag det stille og roligt
Find og dyrk nye bekendtskaber
Prøv ikke at sammenligne dig selv med andre
Pas på dig selv
Prøv samtaleterapi
Nogle finder disse ideer nyttige. Men husk, at forskellige ting virker for forskellige mennesker på forskellige tidspunkter. Prøv kun det, du føler dig komfortabel med, og prøv ikke at lægge for meget pres på dig selv. Hvis noget ikke virker for dig (eller ikke føles som en mulighed lige nu), kan du prøve noget andet eller vende tilbage til det på et andet tidspunkt.
Lær mere om at være komfortabel i dit eget selskab
At have masser af venner og kontakter i dit liv betyder ikke, at du ikke føler dig ensom. For mange af os, er følelsen af ensomhed forbundet med lavt selvværd eller manglende selvtillid.
Nogle gange kan det at forbedre vores forhold til os selv, såvel som andre, hjælpe os med at føle os mindre ensomme.
Du kan måske starte med at tænke over, hvad omsorg betyder for dig. Husk, at omsorg overfor sig selv ser anderledes ud for alle. Nogle mennesker, der bor alene, kan godt lide at have lidt baggrundsstøj. Dette kan være fjernsynet, radioen eller en podcast, du nyder.
Det kan hjælpe at begynde at dyrke aktiviteter, du godt kan lide, alene. For eksempel at gå en tur i dit lokale område, lave kunst eller lave mad fra bunden.
Det kan også indebære motion, se en film, rydde op i dit hjem eller gå på museum.
Det er okay at prøve forskellige ting for at se, hvad der får dig til at føle dig godt tilpas. Prøv at være tålmodig med dig selv.
Prøv at åbne op for mennesker, du kender
Man kan føle, at man kender mange mennesker uden rigtigt at have en dybere forbindelse med dem. Eller at de mennesker omkring dig ikke giver dig den støtte og opmærksomhed, du har brug for.
Hvis du føler dette, kan det hjælpe at åbne op overfor nogen, som du stoler på. Dette kunne være en ven eller familiemedlem, en kollega eller en anden person i dit liv. Du behøver ikke at tale med dem ansigt til ansigt. Du kan sende dem en sms eller en besked til nogen på sociale medier.
Mange af os har oplevet ensomhed, men det kan være en skræmmende tanke at fortælle andre om det. Det kan være nyttigt at tænke over, hvad du vil sige på forhånd. Måske vil du finde ud af, at dem du snakker med har oplevet noget lignende.
At kunne normalisere følelsen af ensomhed med nogen, du stoler på, kan hjælpe dig med at føle dig lidt bedre tilpas.
Tag det stille og roligt
Hvis følelsen af ensomhed har plaget dig i lang tid, kan tanken om at åbne op for nye relationer virke overvældende. Forsøg på at møde nye mennesker kan også skabe bekymringer. Men husk, du behøver ikke at skynde dig.
Start småt ved at have samtaler med mennesker, du møder i din dagligdag, som for eksempel kassereren i din lokale butik eller din nabo. Nogle finder det hjælpsomt at være omgivet af andre mennesker, så søg mod steder som kaffebarer, biblioteker eller indkøbscentre, hvor du kan føle fællesskabets tilstedeværelse og mindske følelsen af ensomhed.
Etabler en rutine, hvor du regelmæssigt besøger de samme steder på samme tidspunkt. Dette kan føre til genkendelse af ansigter og dermed dannelse af forbindelser.
Tænk over, hvordan dine interesser kan hjælpe dig med at forbinde med andre. Deltag for eksempel i et online forum om bøger, hvis du elsker at læse. Du kunne også deltage i en lokal bogklub på biblioteket. Fokuser på miljøer, hvor du føler dig tryg, og læg ikke for meget pres på dig selv.
Find og dyrk nye bekendtskaber
Der er flere tilbud i Danmark til folk der leder efter fællesskaber eller døjer med ensomhed.
Man kan for eksempel tilmelde sig et online fællesskab såsom på Boblberg kan du mindske ensomheden og danne nye relationer i form af sociale fællesskaber. Du kan møde nye mennesker, der deler dine interesser, gennem online- og personlige arrangementer. Hvis du ikke ser nogen grupper eller aktiviteter, der interesserer dig, kan du prøve at starte din egen gruppe.
Hvis du er i stand til det, er frivilligt arbejde en god måde at møde mennesker på. Du kan gøre det personligt eller hjemmefra. At hjælpe andre kan også virkelig forbedre din mentale sundhed. Det er en god idé at kontrollere, at du får tilstrækkelig støtte fra organisationen, du frivilligt arbejder for. Se vores side med nyttige kontakter for organisationer, der kan hjælpe dig med at finde lokale frivillige muligheder.
Du kan også blive medlem af en gruppe på sociale medier for at tale med andre i dit område. For eksempel har mange områder i Danmark lokale Facebook-grupper, som du kan blive medlem af for at møde andre, der bor i nærheden.
Prøv ikke at sammenligne dig selv med andre
Mange af os har ændret vores kommunikationsvaner i de seneste år på grund af pandemien. Vi har opdaget en øget tilknytning til andre gennem online platforme og sociale medier. Den øgede mulighed for at interagere med flere mennesker online har været berigende for mange, men udfordrende for andre. Det kan være vanskeligt at navigere i den virkelighed, hvor vi ofte kun ser det, som andre vælger at dele på sociale medier.
Når vi ser billeder af andre til sociale arrangementer eller i samvær med venner og familie, kan vi let føle os ensomme og isolerede. Den overvældende tilgængelighed af andres liv på sociale medier kan nogle gange føles overvældende.
Det er en udfordring at undgå at sammenligne os selv med andre, men det er vigtigt at huske, at det, vi ser online, ikke altid afspejler virkeligheden. Vi kender ikke til de inderste tanker og følelser hos andre, når de er alene eller væk fra sociale medier.
Hvis du er bekymret for, at sociale medier påvirker din mentale sundhed negativt, kan du finde nyttige oplysninger om online mental sundhed på vores hjemmeside.
Pas på dig selv
At opleve ensomhed kan have en betydelig indvirkning på dit generelle velvære. At implementere små ændringer i din dagligdag kan bidrage til at styrke din evne til at forbinde med andre. Her er nogle eksempler:
- At dyrke fysisk aktivitet kan være yderst gavnligt for dit mentale velvære og selvværd. Mange finder også glæde ved at møde nye mennesker under træningen, hvilket kan opnås ved at deltage i lokale fitnessklasser eller online træningsøvelser. Derudover tilbyder parkrun gratis, ugentlige 5 km løb eller gåture lokalt. For yderligere information, se vores sider om fysisk aktivitet og mental sundhed.
- At tilbringe tid i naturen kan være en fremragende måde at forbedre dit velbefindende på og mindske følelsen af ensomhed. Eksempelvis kan du plante grøntsager enten i din have eller på din vindueskarm. Organisationer som Ramblers arrangerer lokale vandreture, hvor du kan deltage og møde nye mennesker. Besøg også vores sider om natur og mental sundhed for flere idéer.
- For nogle mennesker kan interaktion med dyr være en effektiv måde at mindske ensomhedsfølelser på.
Det er ikke ualmindeligt at føle sig mere ensom på visse tidspunkter af året, såsom julen eller ved særlige jubilæer. På forhånd kan det være gavnligt at overveje, hvilke aktiviteter der kan bidrage til at gøre dig mere komfortabel i disse perioder.
Prøv samtaleterapi
At deltage i samtaleterapi kan give dig mulighed for at udforske dybere, hvad følelsen af ensomhed betyder for dig personligt. Din terapeut vil guide dig gennem processen og hjælpe dig med at identificere forskellige måder at håndtere dine følelser på.
Hvis angst i sociale situationer har forårsaget følelsen af isolation, kan kognitiv adfærdsterapi (KAT) være en gavnlig tilgang. Denne form for terapi fokuserer på at undersøge, hvordan dine tanker, overbevisninger og holdninger påvirker dine følelser og handlinger. Gennem KAT vil din terapeut arbejde sammen med dig for at udvikle effektive strategier til at tackle de situationer, du finder udfordrende.
Du kan finde yderligere information om samtaleterapi og KAT på vores hjemmeside.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
Denne artikel blev udgivet i juni 2024.