Ensomhed
Ensomhed kan påvirke os alle, på ethvert tidspunkt i vores liv. Læs om tegn på ensomhed, årsager til at vi føler os ensomme, og måder at håndtere det på.Hvad er symptomer på ensomhed?
Ensomhed er ikke en specifik medicinsk diagnose, men snarere en følelse, der varierer fra individ til individ. Dens manifestationer kan dog medføre en betydelig grad af ubehag, der strækker sig over fysiske, mentale og sociale områder i ens tilværelse. En person, der føler sig ensom, kan opleve at have svært ved at føle sig tryg og tilpas i sociale situationer. Faktisk kan den ensomme person foretrække at undgå sociale interaktioner og foretrække at være alene.
Ensomhed kan afspejles gennem en række tegn og symptomer, herunder:
- Isolation
- Følelser af vrede, irritabilitet og jalousi
- Nervøsitet
- Tristhed
- Manglende lyst og energi til sociale aktiviteter
- Symptomer på depression og angst
- Lavt selvværd
Mistrivsel forbundet med ensomhed kan også manifestere sig gennem en række fysiske symptomer såsom hovedpine, mavesmerter, rygsmerter og søvnproblemer. Ensomhed er ofte relateret til symptomer på depression, hvor depression kan forværre følelsen af ensomhed og omvendt. Depression er en affektiv lidelse, der typisk manifesterer sig som en vedvarende følelse af nedtrykthed og tristhed over en længere periode.
Både ensomhed og depression kan føre til usikkerhed og vanskeligheder i sociale interaktioner med andre. Dette kan gøre det udfordrende at identificere de underliggende årsager til ens oplevede symptomer. Depressive tanker kan også føre til overdrevne negative fortolkninger af en selv og andre i sociale situationer, hvilket kan bidrage til en yderligere tilbagetrækning fra socialt samvær.
Langvarig ensomhed kan have alvorlige konsekvenser på lang sigt og signalere mistrivsel. Langvarig ensomhed kan øge risikoen for selvskade og udvikling af angst og depressive symptomer over tid. Desuden er der en sammenhæng mellem ensomhed og generel trivsel i skolen eller på arbejdspladsen, samt en øget risiko for tidlig død hos ældre.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
Denne artikel blev udgivet i juni 2024.