PTSD
Forklarer hvad posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er, herunder hvordan du kan få adgang til behandling og støtte. Indeholder tips til selvhjælp.For pårørende
Det kan virkelig være svært at se en person, du holder af, opleve symptomerne på PTSD eller kompleks PTSD. Denne side har nogle forslag til måder, du kan støtte dem på, samtidig med at du passer på dit eget velbefindende.
Lyt til dem
Hvis du føler dig i stand til det, kunne du hjælpe ved at:
- Give dem tid til at tale i deres eget tempo - det er vigtigt ikke at presse dem
- Lade dem være kede af det over, hvad der er sket
- Ikke at antage, hvordan de føler sig lige nu, eller hvordan de følte sig tidligere
- Ikke at afvise deres oplevelser ved at sige "det kunne have været værre" eller spørge hvorfor de ikke sagde eller gjorde noget anderledes.
Prøv ikke at dømme
Hvis du ikke selv har oplevet PTSD, kan det være svært at forstå, hvorfor din ven eller familiemedlem ikke synes at kunne 'komme videre'. Det er forståeligt at ønske, at tingene kunne vende tilbage til det normale, men det er vigtigt ikke at bebrejde dem eller lægge pres på dem for at komme sig uden den tid og støtte, de har brug for.
Lær deres udløsere at kende
Hver person vil have en anderledes oplevelse af PTSD, så det kan være nyttigt at tale om, hvilke slags situationer eller samtaler der kan udløse flashbacks eller svære følelser. For eksempel kan de være særligt berørt af høje lyde, skænderier eller bestemte steder. At forstå deres udløsere kunne hjælpe dig med at undgå disse situationer og føle dig mere forberedt, når flashbacks opstår.
Planlæg for vanskelige tider på forhånd
Når din ven eller pårørende har det godt, kan det være nyttigt at diskutere med dem, hvordan du kan hjælpe, hvis de bliver syge, eller hvis der sker en krise. Du kunne:
- Opfordre dem til at skrive en kriseplan
- Diskutere, hvilke symptomer du kan være opmærksom på
- Lære deres udløsere at kende og planlægge, hvordan man håndterer dem.
Dette kan hjælpe dem med at undgå kriser eller håndtere dem anderledes i fremtiden, hvis det er muligt. Når I har disse samtaler, så sørg for også at tænke over, hvor meget du kan klare, og forsøg kun at tilbyde støtte, som du føler dig i stand til at give. Det er vigtigt også at passe på dig selv.
Tips til at hjælpe nogen, der oplever en flashback
Flashbacks er levende oplevelser, hvor nogen genoplever dele af en traumatisk begivenhed. Det kan være svært at vide, hvordan man hjælper under en flashback, men du behøver ikke speciel træning for at støtte nogen, der har en. Det kunne hjælpe, hvis du:
- Prøver at forblive rolig
- Fortæller dem stille og roligt, at de har en flashback
- Undgår pludselige bevægelser
- Opfordrer dem til at trække vejret langsomt og dybt
- Opfordrer dem til at beskrive deres omgivelser.
Respektér deres personlige rum
Mennesker, der oplever PTSD, kan ofte føle sig nervøse eller på vagt. De kan let blive forskrækket eller føle, at de konstant skal være på vagt over for fare. Det kan hjælpe, hvis du:
- Undgår at være for tæt på personen
- Ikke rører eller krammer dem uden tilladelse
- Prøver ikke at forskrække eller overraske dem.
Hold øje med advarselssignaler
Du kan se en ændring i den adfærd hos den person, du ønsker at støtte. For eksempel:
- En ændring i deres humør, såsom ofte at føle sig nedtrykt, ængstelig, ked af det, vred eller irriteret
- En ændring i deres præstation på arbejdet, såsom at være sen eller overskride deadlines
- En ændring i deres energiniveau, såsom ekstrem opmærksomhed eller manglende koncentration.
Hvis du bemærker sådanne ændringer hos en nær person, kunne du spørge dem, hvordan de har det. Dette kan opmuntre dem til at åbne op.
Pas på din egen mentale sundhed
Det er vigtigt at huske, at din mentale sundhed også betyder noget. Vores sider om at støtte nogen til at søge hjælp, hvordan man håndterer at støtte nogen anden, håndtering af stress og opretholdelse af dit velbefindende har alle masser af information og tips om, hvordan du kan passe på dig selv.
Støttemuligheder for dig
En traumatisk begivenhed kan have en stor indvirkning ikke kun på dem, der oplevede den, men også på den persons nære familie, venner og kolleger.
Hvis du selv oplever symptomer på PTSD, mens du støtter en person gennem en traumatisk begivenhed (sommetider kaldet sekundær traume), kunne det hjælpe at prøve nogle af tipsene på vores side om hvad man selv kan gøre ved PTSD.
Det er også en god idé at tale med din læge om, hvordan du har det, og spørge, om de kan tilbyde dig nogen behandling eller støtte.
Hvis du har brug for at finde kvalificeret terapi, står vores erfarne psykologer klar til at hjælpe dig. Du kan matche med en god psykolog for dig her.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
Denne artikel blev udgivet i juni 2024.
Du kan også læse mere om at være pårørende til andre psykiske lidelser såsom:
- At være pårørende til angst
- ADHD og parforhold
- At være pårørende til bipolar lidelse
- At være pårørende til depression
- At være pårørende til PTSD
- At være pårørende til stress
- At være pårørende til traumer
- At være pårørende til vinterdepression
- At være pårørende til overdreven vrede
- At være pårørende til samlermani