Stress
Forklarer hvad stress er, hvad der kan forårsage det, og hvordan det kan påvirke dig. Indeholder information om måder, du kan hjælpe dig selv på, og hvordan du kan få støtte.Symptomer på stress
Stress kan påvirke vores følelser, vores krop og vores adfærd på mange forskellige måder. Nogle gange, når vi er stressede, kan vi måske mærke det med det samme. Men andre gange kan vi fortsætte uden at genkende tegnene. Denne side dækker nogle af de almindelige tegn og symptomer:
Hvordan kan stress påvirke din adfærd og livskvalitet?
Hvad er de psykiske symptomer for stress?
Hvad er de fysiske symptomer på stress?
Hvordan kan stress påvirke din adfærd og livskvalitet?
Tegn på stress kan manifestere sig på forskellige måder, både fysisk, psykisk og adfærdsmæssigt. Disse signaler varierer fra person til person, men det er vigtigt at være opmærksom på kropslige og adfærdsmæssige ændringer og at finde en forklaring på dem, hvis de forekommer hyppigt. Hvis man oplever flere af disse symptomer, anbefales det at konsultere en læge.
I situationer med akut stress kan hyppige fysiske symptomer omfatte hjertebanken, en høj puls eller svedige hænder. Nogle kan endda fremkalde disse fysiske reaktioner blot ved at tænke intenst på en stressende situation, såsom en farlig situation i trafikken. Psykiske signaler på stress inkluderer følelsen af uro og hukommelsesbesvær.
Når en normalt engageret og motiveret kollega eller medarbejder pludselig udviser usamarbejdsvilje, kritik eller modstand mod forandringer, kan det være et tegn på stress. Det samme gælder, hvis ens partner eller man selv ændrer adfærd derhjemme og mister interessen for tidligere aktiviteter, de plejer at holde af. Da det kan være svært at identificere disse ændringer selv, kan det være en god idé at aftale med ens partner eller en ven, at de observerer og nævner eventuelle forandringer.
Mens mange er klar over, at stress kan øge risikoen for blodpropper, er det ikke alle, der er opmærksomme på, at den mest almindelige psykiske følgesygdom af stress er depression. Depression er en alvorlig tilstand, der rammer omkring en femtedel af alle danskere på et eller andet tidspunkt i livet.
De psykiske symptomer på stress ligner ofte symptomerne på depression, hvilket kan gøre det svært at skelne mellem de to. Hvis man er usikker på, om man har udviklet en depression som følge af langvarig stress, er det vigtigt at tale med sin læge for at få en vurdering.
Hvis du føler dig stresset, kan det måske få dig til at:
- Have svært ved at træffe beslutninger
- Være ude af stand til at koncentrere dig
- Være ude af stand til at huske ting eller gøre din hukommelse langsommere end normalt
- Opleve konstant bekymring eller følelser af frygt
- Snakke hårdt til andre
- Bide negle
- Pille eller klø på din hud
- Skære tænder eller spænde kæben
- Opleve seksuelle problemer, såsom at miste interessen for sex eller være ude af stand til at nyde sex
- Spise for meget eller for lidt
- Ryge, bruge rekreative stoffer eller drikke mere alkohol end du plejer
- Være rastløs
- Græde eller føle dig tårevædet
- Bruge for mange penge
- Træne mindre end du plejer, eller at træne for meget
- Trække dig væk fra folk omkring dig, hvilket kan gøre, at du føler dig ensom.
Hvad er de psykiske symptomer for stress?
Hvis du er stresset, kan du mentalt opleve at være:
- Irritabel, vred, utålmodig eller oprevet
- Overvældet eller overbelastet
- Ængstelig, nervøs eller bange
- Som om dine tanker løber løbsk, og du ikke kan slappe af
- Ude af stand til at nyde dig selv
- Depressiv
- Uinteresseret i livet
- Som om du har mistet din sans for humor
- En følelse af frygt
- Bekymret eller anspændt
- Forsømt eller ensom
- Eksisterende mentale sundhedsproblemer forværres
Nogle mennesker, der oplever alvorlig stress, kan have selvmordstanker. Dette kan være meget belastende. Hvis du føler, at du ikke kan tage vare på dig selv, kan du være i en mental sundhedskrise, og du bør derfor ringe til livslinjen, 1813 eller 112 for at få akut støtte og vejledning. Du kan læse mere om, hvor du kan henvende dig, nederst på denne side.
Hvad er de fysiske symptomer på stress?
De hormoner, som vores kroppe producerer for at reagere på stressende situationer, kan have mange fysiske symptomer. Disse kan omfatte:
- Åndenød
- Panikanfald
- Sløret syn eller ømme øjne
- Søvnproblemer
- Udmattelse
- Muskelsmerter og hovedpine
- Brystsmerter og højt blodtryk
- Fordøjelsesbesvær eller halsbrand
- Forstoppelse eller diarré
- Kvalme, svimmelhed eller besvimelse
- Pludselig vægtøgning eller vægttab
- Udvikling af udslæt eller kløende hud
- Sveden
- Ændringer i din menstruation eller menstruationscyklus
- Eksisterende fysiske sundhedsproblemer forværres
Hvis vi oplever høje niveauer af stress, kan disse fysiske symptomer blive værre. De kan også opleves voldsommere, hvis vi oplever stress i en længere periode. I nogle tilfælde kan stress forårsage mere alvorlige eller langvarige fysiske sundhedsproblemer. Hvis du oplever symptomer er det vigtigt at du taler med din læge og søger kompetent behandling hos dem og en psykolog.
Hvis du er i tvivl om, om du kunne lide af angst, depression eller stress, har du mulighed for at tage en test for angst på vores dedikerede side til dette. Du har også mulighed for at blive testet ved vores test for depression eller test for stress.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
Denne artikel blev udgivet i juni 2024.