ADHD
Få indsigt i ADHD, hvordan diagnosen bliver stillet, symptomer og tegn på ADHD hos henholdsvis voksne og børn, forskelle i ADHD mellem mænd og kvinder samt behandlingsmuligheder. Samtidig kan du læse om de tre typer af ADHD, herunder ADD.Behandling af ADHD
Hvilken form for behandling af ADHD findes der?
Der findes forskellige former for behandling til ADHD men behandlingen har til formål at lindre symptomerne og gøre lidelsen mindre hæmmende i hverdagen.
ADHD kan behandles med medicin eller terapi, men en kombination af begge er oftest bedst.
Behandlingen bestemmes normalt af en specialist, såsom en specialpsykolog eller psykiater, selvom diagnosen også kan overvåges af en praktiserende læge.
Medicinsk behandling af ADHD
Medicinsk behandling giver ikke en permanent kur mod ADHD, men kan hjælpe visse udfordringer, personen kan have på grund af deres ADHD. Dette kan for eksempel være forbedret koncentration, mindre grad af impulsivitet, følelse af at være mere rolig samt ved at lære og øve nye færdigheder.
Nogle mediciner skal tages hver dag, mens andre kun skal tages på skoledage/arbejdsdage. Behandlingspauser anbefales lejlighedsvis for at vurdere, om medicinen stadig er nødvendig.
Hvis du eller dit barn modtaget medicinsk behandling, vil denne sandsynligvis starte med små doser, som gradvist kan øges. Du eller dit barn vil skulle besøge en praktiserende læge regelmæssigt for at sikre, at behandlingen fungerer effektivt, og for at kontrollere tegn på eventuelle bivirkninger eller problemer.
Det er vigtigt at informere din læge om eventuelle bivirkninger og tale med dem, hvis du føler, at du har brug for at stoppe eller ændre behandlingen.
Din specialist vil evaluere, hvor længe du skal tage din medicin, men i mange tilfælde fortsættes behandlingen så længe, den er effektiv.
Terapeutisk behandling af ADHD
Ud over medicin kan forskellige terapier være nyttige til behandling af ADHD hos børn, teenagere og voksne. Terapi er også effektiv til at behandle yderligere problemer, såsom adfærds- eller angstlidelser, der kan opstå sammen med ADHD.
Her er nogle af de behandlingsformer, der kan anvendes i terapi:
Psykoedukation
Psykoedukation omhandler, at modtage viden om ADHD og de udfordringer samt komorbide lidelser ADHD kan medføre. Du eller dit barn opfordres til at diskutere ADHD og dens virkninger. Derudover modtager du informationer om hvad du selv kan gøre, for at håndtere de vanskeligheder, ADHD kan medføre i din dagligdag samt behandlingsmuligheder. Psykoedukation kan hjælpe individer med ADHD til bedre at forstå diagnosen og hvordan den påvirker ens adfærd, reaktioner og følelser.
Adfærdsterapi
Adfærdsterapi giver støtte til omsorgspersoner for børn med ADHD og kan involvere både skolelærere og forældre. Terapien indebærer typisk adfærdshåndtering, som bruger et belønningssystem til at opmuntre dit barn til at forsøge at kontrollere deres ADHD.
Hvis dit barn har ADHD, kan du identificere de adfærdsmønstre, du ønsker at fremme, såsom at sidde ved bordet for at spise. Dit barn får så en lille belønning for god opførsel.
For skolelærere indebærer adfærdshåndtering at lære, hvordan man kan planlægge og
Social færdighedstræning
Social færdighedstræning indebærer, at dit barn deltager i rollespilssituationer og har til formål at lære dem, hvordan de skal opføre sig i sociale situationer ved at forstå, hvordan deres adfærd påvirker andre. Social færdighedstræning kan hjælpe barnet til at fungere bedre socialt og mindske konflikter, f.eks. i frikvarteret.
Kognitiv adfærdsterapi (KAT)
Kognitiv adfærdsterapi er en samtaleterapi, der kan hjælpe dig med at håndtere dine problemer ved at ændre din måde at tænke og handle på. Kognitiv adfærdsterapi hjælper med at forbedre impulskontrol, lære at undgå konflikter, tage passende pauser, engagere i fysisk aktivitet og håndtere eventuelle følgesymptomer som angst og lavt selvværd. En terapeut vil forsøge at ændre, hvordan du eller dit barn føler om en situation, hvilket potentielt kan ændre deres adfærd.
KAT kan udføres individuelt med en terapeut eller i en gruppe.
Hvis du leder efter terapi for ADHD eller andre psykiske udfordringer står vores psykologer altid klar til at hjælpe dig. Vi er landsdækkende og du kan derfor finde en psykolog for lige præcis din udfordring uanset hvor du er. Du kan blive matchet med den rette terapeut for dig ved, ved at trykke her. Hvis du gerne vil læse mere om at finde en god psykolog for dig i en specifik by kan du bl.a. finde information på vores sider omkring København, Odense, Silkeborg, Århus og Aalborg.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
Denne artikel blev udgivet i august 2024.