Angst
Forklarer angst og panikanfald, inklusive mulige årsager og hvordan du kan få adgang til behandling og støtte. Indeholder tips til at hjælpe dig selv og vejledning til venner og familie.Har jeg angst?
At spørge "har jeg angst?" er en vigtig og modig handling, som kan være det første skridt mod at forstå og håndtere dine følelser. Hvis du overvejer, om du måske lider af angst, er det en god idé at tage en struktureret tilgang til at evaluere dine symptomer og bekymringer. Du kan også tage en angst test for at få en objektiv vurdering af, om du kunne lide af angst.
Du kan forstå dit angstniveau bedre ved at gennemføre denne korte test. Hvis du mener, at din angst er et problem, eller hvis testresultaterne indikerer, at du måske oplever for meget angst, skal du kontakte din praktiserende læge eller finde den rigtige psykolog til dig ved at klikke her.
Der gik lang tid før jeg tog mig sammen til at finde ud, hvad jeg egentlig gik rundt og følte, fordi jeg bare blev ved med at skubbe tankerne væk. Men det har virkelig hjulpet at få svar på, hvorfor jeg har de tanker som jeg har.
Når vi reagerer på en stressende situation, aktiverer vores krop den “sympatiske” gren af vores autonome nervesystem, hvilket resulterer i fysiske reaktioner såsom øget puls, mundtørhed og produktion af adrenalin. Kroppens svar på situationen er nyttig, fordi det kan give os mulighed for at undslippe farlige situationer og reagere hurtigt.
Når vi oplever angst ofte, kan systemet dog aktiveres for meget og forårsage både fysiske og psykologiske symptomer, der kan påvirke vores dagligdag. Angst anses kort sagt for at være uden for det normale interval, hvis man oplever det for ofte og måske endda ved fravær af en stressor eller direkte trussel. Følelsen af angst er også en udfordring, hvis reaktionen på en stressende begivenhed er uforholdsmæssig stor i forhold til den trussel, den udgør.
For eksempel er det helt normalt at føle sig lidt nervøs og opleve en vis angst, når man nærmer sig en eksamen eller et jobsamtale. Men det er måske ikke så normalt at opleve blackouts og panikanfald under eller førende til disse vigtige begivenheder.
Om Angsttesten
Denne test er en af de meste anvendte angst screeningstester inden for psykologisk forskning og praksis. Den er kendt som Zungs selv-vurderende angstskala og er et valideret spørgeskema, der kan estimere en persons angst fra meget mild til meget alvorlig baseret på deres egen selvvurdering af symptomer, der har vist sig at forudsige tilstedeværelsen af en angstlidelse. Vi beregner din score som et procentindeks, og vi giver dig et resultat af estimeret sværhedsgrad baseret på forskning fra Debra A. Dunstan et al. (2017, 2018, 2020).
Efter at have taget testen, vil din score falde i en af følgende kategorier:
- Ingen eller Minimal Angst: Du oplever sandsynligvis ikke betydelig angst.
- Mild til Moderat Angst: Du kan opleve nogle symptomer på angst, der kan påvirke din dagligdag.
- Svær Angst: Dine symptomer er mere udtalte og kan kræve professionel hjælp.
- Meget Svær Angst: Det er vigtigt at søge hjælp fra en sundhedsprofessionel, da dine symptomer kan være alvorlige.
Hvorfor tage en angsttest?
- Selvforståelse og Bevidsthed - En angsttest kan hjælpe dig med at få en klarere forståelse af dine følelser. Ofte kan det være svært at afgøre, om de følelser, du oplever, er normale reaktioner på stress eller tegn på en angstlidelse. En test kan give dig indsigt i dine symptomer og deres sværhedsgrad.
- Tidlig Identifikation - Tidlig identifikation af angst er afgørende for effektiv behandling. Ved at tage en angsttest kan du hurtigt opdage, om du oplever symptomer, der kræver opmærksomhed. Jo tidligere angst bliver identificeret, desto hurtigere kan der træffes foranstaltninger for at håndtere det.
- Objektiv Vurdering - En angsttest som Zungs SAS tilbyder en objektiv måde at vurdere dine symptomer på. Det kan være svært at være objektiv om ens egne følelser, men en struktureret test giver klare, kvantificerbare resultater, der kan hjælpe med at afklare din tilstand.
- Forberedelse til Professionel Hjælp - Hvis din angsttest indikerer, at du har betydelige symptomer på angst, kan resultaterne hjælpe med at forberede dig på en samtale med en sundhedsprofessionel. Testresultaterne kan give din læge eller terapeut et udgangspunkt for at diskutere dine symptomer og planlægge den bedste behandlingsstrategi.
- Selvhjælp og Støtte - Selvom en angsttest ikke kan erstatte professionel diagnose, kan den være et nyttigt værktøj til selvhjælp. Ved at forstå dit angstniveau kan du begynde at tage skridt til at håndtere dine symptomer, såsom at udforske afslapningsteknikker, ændre livsstilsvaner eller søge støtte fra venner og familie.
Hvordan Tager Man En Angsttest?
At tage en angsttest er enkelt og ligetil. For eksempel består Zungs selv-vurderende angstskala (SAS) af 20 spørgsmål, som du besvarer baseret på dine oplevelser i den seneste uge. Hvert spørgsmål vurderes på en skala, og din samlede score giver en indikation af dit angstniveau.
Eksempelspørgsmål, i ja eller nej form, fra forskellige tests, kan inkludere:
- Jeg føler mig mere nervøs og bekymret end sædvanligt.
- Jeg føler mig rastløs og har svært ved at slappe af.
- Jeg har hjertebanken eller en følelse af, at hjertet slår hurtigt.
Efter at have besvaret alle spørgsmålene, beregnes en samlet score, som placerer dig i en af flere kategorier, fra ingen eller minimal angst til meget svær angst.
At tage en angsttest kan være en afgørende første skridt mod at forstå og håndtere angst. Det giver en struktureret, objektiv vurdering af dine symptomer og kan hjælpe med tidlig identifikation og forberedelse til professionel hjælp. Ved at tage denne test kan du få værdifuld indsigt i din mentale sundhed og tage de nødvendige skridt for at forbedre dit velbefindende.
Hvis du er interesseret i at finde ud af, om du kunne lide af stress eller depression kan du tage en stresstest herog en depressionstest her.
Hvad skal du gøre efter du har taget testen?
Hvis din score indikerer, at du har angst, er der flere skridt, du kan tage:
- Søg Professionel Hjælp: Tal med en psykolog eller psykiater, der kan tilbyde behandlingsmuligheder som kognitiv adfærdsterapi eller medicin. Du kan finde den rette psykolog for dig ved at gå igennem vores matching spørgeskema her. Vi har hjulpet over 40.000 danskere og vil med glæde hjælpe dig.
- Støttegrupper og Ressourcer: Overvej at deltage i støttegrupper eller bruge online ressourcer for at få yderligere støtte. Du kan læse mere om spørgsmålene "hvad er angst?", "hvorfor får man angst?", og meget mere ved at navigere i menuen.
- Livsstilsændringer: Implementer stresshåndteringsteknikker som meditation, motion og en sund kost.
Hvis du leder efter terapi for angst eller andre psykiske udfordringer står vores psykologer altid klar til at hjælpe dig. Vi er landsdækkende og du kan derfor finde en psykolog for lige præcis din udfordring uanset hvor du er. Du kan blive matchet med den rette terapeut for dig ved, ved at trykke her. Hvis du gerne vil læse mere om at finde en god psykolog for dig i en specifik by kan du bl.a. finde information på vores sider omkring København, Odense, Silkeborg, Århus og Aalborg.
Du har også mulighed for at tage tests for andre psykiske udfordringer:
- En test for stress
- En test for depression
- En test for vinterdepression
- En test for selvværd
- En test for ensomhed
- En test for social angst
- En test for udbrændthed
- En test for ADD
- En test for PTSD
- En test for ADHD
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
Denne artikel blev udgivet i juni 2024 og benytter sig af følgende kilder:
Debra A. Dunstan et al. (2017, 2018, 2020)1.
2. Zung