Angst
Forklarer angst og panikanfald, inklusive mulige årsager og hvordan du kan få adgang til behandling og støtte. Indeholder tips til at hjælpe dig selv og vejledning til venner og familie.Hvad er panikanfald?
Et panikanfald, også kaldet angstanfald, er en pludselig og intens følelse af frygt. Mange beskriver det som en oplevelse, hvor de føler, at de er ved at dø. De kan tro, at de har fået et hjerteanfald eller er ved at miste forstanden. Et kendetegn ved panikangst er, at panikanfaldene gentager sig hyppigt. Panikanfald er en form for frygtreaktion. Det er en overdrivelse af kroppens normale reaktion på fare, stress eller spænding.
På denne side kan du læse mere om følgende emner:
Hvordan føles panikanfald?
Hvornår får man panikanfald?
Hvad hjælper mod panikanfald?
Hvad er panikangst?
Hvordan føles panikanfald?
Under et panikanfald kan fysiske symptomer bygge sig op meget hurtigt. Disse kan inkludere:
- Et bankende hjerte eller hurtig puls
- En følelse af at blive svimmel eller svag
- At føle sig meget varm eller meget kold
- At svede, ryste eller skælve
- At føle kvalme
- Smerter i brystet eller maven
- En følelse af at blive kvalt eller at man ikke kan trække vejret
- En følelse af, at dine ben ryster eller at du ikke kan stå op
- En følelse af at være frakoblet fra dig selv, din krop eller dine omgivelser
Under et panikanfald kan du føle ekstrem frygt for, at du:
- Mister kontrollen
- Skal til at besvime
- Får et hjerteanfald
- Er ved at dø
Du kan opleve, at du bliver bange for at gå ud alene eller til offentlige steder, fordi du er bekymret for at få endnu et panikanfald. Hvis denne frygt bliver meget intens, kan det kaldes agorafobi. Se vores sider om typer af fobier for mere information.
Hvornår får man panikanfald?
Panikanfald sker på forskellige tidspunkter for alle. Nogle mennesker har ét panikanfald og oplever aldrig et igen, mens andre oplever dem regelmæssigt eller flere på kort tid. Du kan opleve, at bestemte steder, situationer eller aktiviteter synes at udløse panikanfald. For eksempel kan det ske før en situation, der får dig til at føle stress.
De fleste panikanfald varer mellem 5 til 20 minutter, og kan komme meget pludseligt. Dine symptomer vil normalt være værst inden for 10 minutter. Du kan også opleve symptomer på et panikanfald over en længere periode. Dette kan skyldes, at du har et andet panikanfald, eller at du oplever andre symptomer på angst.
Det er ofte svært for mig at gå ud af huset, fordi jeg er bange for at jeg pludseligt får et angstanfald. Jeg føler, at det begrænser mig utroligt meget.
Hvad hjælper mod panikanfald?
Panikanfald kan være skræmmende, men der er ting, du kan gøre for at hjælpe dig selv med at klare dem. Det kunne hjælpe at printe disse tips ud eller skrive dem ned og gemme dem et sted, hvor de er lette at finde.
Under et panikanfald kan du:
- Fokusere på din vejrtrækning. Det kan hjælpe dig med at håndtere et anfald ved at trække vejret langsomt ind og ud, mens du tæller til ti.
- Stampe i jorden. Nogle mennesker oplever, at dette hjælper med at kontrollere deres vejrtrækning.
- Fokuser på dine sanser. Du kan for eksempel smage slik eller tyggegummi med mintsmag, eller rør ved eller kram noget blødt.
Efter et panikanfald kan du:
- Tage vare på dig selv. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvad din krop har brug for, efter du har haft et panikanfald. For eksempel kan du have brug for at hvile et sted stille og roligt eller spise eller drikke noget, som du godt kan lide.
- Fortæl det til en person, du stoler på. Hvis du føler dig i stand til det, kunne det hjælpe at fortælle nogen, at du har haft et panikanfald. Det kunne være særligt nyttigt at nævne, hvordan de måske vil lægge mærke til, hvis du får et nyt, og hvordan du gerne vil have, at de hjælper dig.
Se vores sider om selvhjælp for angst og behandlinger for angst for mere information om, hvad der kan hjælpe dig.
Noget af det der har hjulpet mig allermest med mine panikanfald er, at tale med mine forældre og kæreste om det.
Hvad er panikangst?
Hvis du har mange panikanfald på uforudsigelige tidspunkter, og der ikke synes at være en bestemt udløser eller årsag, kan du få diagnosen panikangst. Det er almindeligt at opleve panikangst og visse typer fobier sammen. Personer, der oplever panikangst, kan have perioder med få eller ingen panikanfald, men mange på andre tidspunkter. Panikangst kan også blive relateret til at have oplevet et traume eller hvis du lider af PTSD.
Hvis du er i tvivl om, om du selv kunne lide af angst, har du mulighed for at tage en test for angst på vores dedikerede side til dette. Du har også mulighed for at blive testet for andre psykiske udfordringer såsom ved vores test for depression eller test for stress.
Hvis du leder efter terapi for panikanfald eller andre psykiske udfordringer står vores psykologer altid klar til at hjælpe dig. Vi er landsdækkende og du kan derfor finde en psykolog for lige præcis din udfordring uanset hvor du er. Du kan blive matchet med den rette terapeut for dig ved, ved at trykke her. Hvis du gerne vil læse mere om at finde en god psykolog for dig i en specifik by kan du bl.a. finde information på vores sider omkring København, Odense, Silkeborg, Århus, Silkeborg og Aalborg.
Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste kan overveje at begå selvmord, skal du ringe Livslinjen – 70 201 201 hver dag hele året fra kl. 11.00 til kl. 05.00. Hvis du er i akut selvmordsfare, skal du kontakte 112.
Healper benytter udelukkende kilder af høj kvalitet til at skrive artikler på siden, såsom forskningsartikler, velgørende organisationer indenfor sundhedsområdet eller offentlige instanser. Vi bestræber os altid på at formidle artikler og komplicerede emner på så korrekt en måde som muligt. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer til, hvordan vi kan forbedre indholdet på siden, er du meget velkommen til at kontakte os.
1. DP
2. Mindhelper